Alles over starten als werkzoekende

Annelies Hermans

Ondernemersadviseur bij UNIZO

Veel mensen stappen naar VDAB als ze op zoek zijn naar een job als werknemer. Ze weten vaak niet dat VDAB ook een belangrijke doorgeeffunctie heeft als je wilt starten als zelfstandig ondernemer. 

Annelies Hermans

Dorien Dingenen

Ondernemersadviseur bij UNIZO

Begeleiding voor de opstart is absoluut cruciaal. Als werkzoekende zijn er diverse opties om je te laten ondersteunen in jouw ondernemingsavontuur. Eén daarvan is Maak Werk van je Zaak. 

Wat je zeker niet mag missen op 27 oktober!

  • 15:40
    Een zelfstandige stopt nooit met leren

5 tips van Annelies en Dorien

Goed voorbereid starten aan je onderneming blijft een must

Ondanks dat een attest bedrijfsbeheer niet meer verplicht is, stap je toch beter goed voorbereid in je ondernemingsavontuur. Laat je hierin deskundig begeleiden en omring je met de juiste mensen.

Geniet van de maatregel Springplank naar zelfstandige

Wist je dat je met het statuut van Springplank naar zelfstandige gedurende 12 maanden een activiteit als zelfstandige in bijberoep kan doen zonder dat je je werkloosheids- of inschakelingsuitkering verliest? Ontdek alle voorwaarden.

Weet dat er zoiets als de transitiepremie bestaat

Ben je 45 jaar of ouder en wil je je eigen onderneming opstarten? Dan maak je kans op een transitiepremie, mits je een prestarterstraject succesvol afrondt

Controleer of je recht hebt op ondersteunende maatregelen

Wil je starten met ondernemen en heb je een beperking? Dan kom je mogelijks in aanmerking voor de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) voor zelfstandigen. Om die premie te krijgen, moet je zelfstandige in hoofd- of bijberoep zijn én voldoende bedrijfsactiviteit aantonen.

Volg een erkende opleiding vooraleer je van start gaat

Kies je ervoor om bij te scholen vooraleer je start met je onderneming? Weet dan dat er een databank bestaat met door VDAB erkende opleidingen. Op die manier kan je bepaalde bijscholingen gratis volgen, behoud je toch je uitkering en kom je in aanmerking voor financiële voordelen

Maak Werk van je Zaak

Maak Werk van je Zaak is een coachingstraject voor werkzoekenden met ondernemingsambities. Het is een initiatief van Syntra, VDAB en ESF om jouw zaak de meest optimale start te geven. Zo krijg je de kans om je eigen ondernemingsplan op te stellen, te werken aan je ondernemerscompetenties, ....

Ontdek alles over Maak Werk van je Zaak

Met dank aan onze partners