Alles over sociale zekerheid

Ilse Feryn

Klantenadviseur sociaal verzekeringsfonds bij Liantis

Neem van bij de start van je zaak de touwtjes strak in handen. Je maakt het verschil niet door de klant te geven wat hij vraagt, maar wat hij nodig heeft.

Ilse Feryn, klantenadviseur ondernemingsloket

Veerle Vlecken

Klantenadviseur sociaal verzekeringsfonds bij Liantis

Alles is mogelijk, als je maar durft!

Wat je zeker niet mag missen op 27 oktober!

 • 10:00
  Sociaal statuut: do's-and-don'ts

5 tips van Ilse en Veerle

Het verschil tussen starten in hoofd- of bijberoep

Kies je ervoor om je zelfstandige activiteit te combineren met een job als loontrekkende of wil je toch voltijds starten als zelfstandige ondernemer? Hou er rekening mee dat deze keuze een invloed zal hebben op je sociale bijdragen en de bijhorende sociale bescherming.

Weet welke opstartformaliteiten je moet vervullen

Een sterke voorbereiding is alles om jouw ondernemersverhaal alvast goed te starten. Weet dat er enkele opstartformaliteiten zijn, die je moet vervullen vooraleer je van start gaat. Deze gelden zowel voor starters in hoofd- als bijberoep. Informeer je hiervoor bij ondernemingsloket Liantis. 

  Je sociale bijdragen als zelfstandig ondernemer

  Elk kwartaal betaal je als zelfstandige sociale bijdragen, waarmee je sociale rechten opbouwt. Bij arbeidsongeschiktheid krijg je dankzij deze rechten bijvoorbeeld een ziekte-uitkering of bij de geboorte van een kind kan je rekenen op extra steun. Je kan eenvoudig berekenen wat jouw sociale bijdragen zijn.

  Ga na welk sociaal statuut het best bij jou past

  Je specifieke situatie bepaalt je sociaal statuut. Velen kennen de meest voorkomende hoofd- en bijberoep wel, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kan je zelfstandig aan de slag gaan als meewerkende echtgenoot, gepensioneerde, zelfstandige helper of als student-ondernemer.

  Denk aan je onderneming, maar ook aan jezelf

  Gedrevenheid is een mooie eigenschap voor een ondernemer, want als zaakvoerder ben je de spil van jouw zaak. Wees je ervan bewust dat als er iets met jou en/of je gezin gebeurt, dit sowieso impact heeft op jouw zaak en vice versa. 

  Meer informatie over het sociaal statuut?

  Neem dan 2 minuten de tijd om de gratis Starters GPS in te vullen. Zo krijg je een gepersonaliseerd stappenplan voor je concrete opstart. Je krijgt advies over je sociale zekerheid en aanvullende verzekeringen. Daarnaast ontdek je welke formaliteiten jij specifiek moet vervullen en voor welke steunmaatregelen jij in aanmerking komt. Je ontvangt ook concrete tips rond boekhouding en fiscaliteit.

  Krijg advies over je sociale zekerheid

  Met dank aan onze partners