Alles over starten vanuit een overname

Guido Seghers

Manager bij Overnamemarkt.be

Starten via overname is springen op een rijdende trein. Het is ook een risico, maar hij is wel al vertrokken. De trein staat in gang. Je moet dan wel de sporen volgen. Als je bijvoorbeeld een klasse restaurant overneemt en je maakt er een fastfood keten van, dan ben je ontspoord.

5 tips van Guido

Neem een vliegende start

Als je een zaak overneemt, dan start je met een bestaand clienteel, naamsbekendheid, bewezen omzet en gekende opbrengsten en kosten. Als je helemaal van nul moet beginnen, is je business plan eerder een inschatting.

Steun van vorige eigenaar

De verkoper (de vorige eigenaar van de onderneming) wenst dat zijn zaak blijft voortbestaan en is daarom vaak bereid om als coach op te treden tijdens de overgangsperiode.

Voordelen van starten vanuit overname

Een bestaand bedrijf is kredietwaardiger dan een starter. Leveranciers zijn (en blijven) vaak bereid langer betalingsuitstel te verstrekken. 

  Onderzoek naar overnemen

  Uit recent onderzoek blijkt dat starters via de overname van een bestaand bedrijf een grotere slaagkans hebben dan starters die helemaal vanaf nul zijn gestart. 

   Studie van VLAIO bedrijfsoverdracht

   Er zijn heel wat opportuniteiten voor nieuwe starters. Uit de laatste studie van VLAIO-bedrijfsoverdracht blijkt namelijk dat er 10.000 ondernemers ouder dan 55 jaar een zaak hebben en te kennen geven dat ze de zaak zullen stopzetten.

   Interesse om een onderneming over te nemen? 

   Overnamemarkt is een overnameplatform. Het platform omvat meer dan 500 aanbiedingen. De profielen met over te nemen bedrijven zijn ofwel geplaatst:

   1. rechtstreeks door verkopende ondernemers
   2. door professionele overnamebemiddelaars
   3. na begeleidingstraject door Overnamemarkt (herkenbaar aan het logo) 

   Meer info over een zaak overnemen

   Met dank aan onze partners