Alles over opstartformaliteiten

Lore Depoorter

Klantenadviseur ondernemingsloket bij Liantis

Wat Cor Stutterheim zegt, vind ik inspirerend: "Ondernemen is zien wat iedereen ziet en daarmee doen wat niemand anders doet".

Veerle Vlecken

Klantenadviseur ondernemingsloket bij Liantis

Wacht niet tot morgen met wat je vandaag kan doen.

Benjamien Engelen

Klantenadviseur ondernemingsloket bij Liantis

Iemand die jaren broedt op een idee en twijfelt over een sprong naar ondernemerschap, beseft niet dat hij die sprong jaren geleden al maakte.

Wat je zeker niet mag missen op 27 oktober!

  • 10:00
    Sociaal statuut: do's-and-don'ts

5 tips van Veerle

Bereid je goed voor 

Goed begonnen, is half gewonnen. Een doordacht businessplan is geen overbodige luxe, maar de basis van je succesverhaal. Zeker het financiële luik van je eigen zaak moet helemaal op punt staan. Zo maak je indruk bij de bank en weet je hoe je jouw zaak draaiende zal houden.

Start je in hoofd- of bijberoep?

Welk sociaal statuut het best is voor jou, hangt af van je persoonlijke situatie en ambitie. Wil je voluit ondernemen en je eigen baas zijn, dan word je misschien wel zelfstandige in hoofdberoep. Liever als ondernemer wat ijverdienen naast je huidige job? Dan kan je als zelfstandige in bijberoep aansluiten.

Kies de juiste boekhouder

Heel wat ondernemers weten niet waar ze hun boekhouder kunnen vinden. Bepaal zelf wat je belangrijk vindt: iemand die actief meedenkt over de toekomst van je onderneming, of iemand die louter je papierwerk vermindert? Zoek bij voorkeur een boekhouder die al bekend is met de sector waarin je zal werken. 

Wat is voor jou de beste vennootschapsvorm?

Start je met een eenmanszaak of met een vennootschap? Een belangrijke keuze voor jouw toekomst en die van je zaak, zowel financieel, fiscaal, als op het vlak van risico’s en aansprakelijkheid. Voor goed advies ga je langs bij een boekhouder.

Vergeet je vergunningen niet

Bij een opstart komen niet alleen wettelijke verplichtingen kijken. De kans is groot dat je ook enkele vergunningen zal nodig hebben. Denk maar aan Unisono (Sabam) om muziek te kunnen afspelen. Voor advies over al die zaken of om ze meteen in orde te brengen, kan je terecht bij het ondernemingsloket.

Steun voor starters: voor wie een duwtje in de rug wil

Heel wat startende ondernemers weten niet dat ze op financiële steun uit verschillende hoeken kunnen rekenen. Op subsidiedatabank.be vind je een overzicht van alle steunmaatregelen die bestaan voor starters en zelfstandigen. De moeite waard om te checken! 

Met dank aan onze partners