Alles over opstartformaliteiten

Veerle Vlecken

Klantenadviseur ondernemingsloket bij Liantis

Wat Cor Stutterheim zegt, vind ik inspirerend: "Ondernemen is zien wat iedereen ziet en daarmee doen wat niemand anders doet".

Ilse Feryn

Klantenadviseur ondernemingsloket bij Liantis

Wacht niet tot morgen met wat je vandaag kan doen.

Ilse Feryn, klantenadviseur ondernemingsloket

Benjamien Engelen

Klantenadviseur ondernemingsloket bij Liantis

Iemand die jaren broedt op een idee en twijfelt over een sprong naar ondernemerschap, beseft niet dat hij die sprong jaren geleden al maakte.

Terugblik naar de vorige editie

5 tips van Veerle

Zoek uit welke ondernemingsvorm het meest geschikt is

Denk na over welke ondernemingsvorm het best past bij jouw onderneming. Het is een belangrijke keuze voor je toekomst en die van je zaak. Het heeft een impact op het financiële, fiscale, de risico's en je aansprakelijkheid. 

Open eerst een zakelijke zichtrekening bij de bank

Als je wilt starten als zelfstandig handelaar of vakman, dan moet je een zakelijke rekening openen bij een in België gevestigde bank. Het is belangrijk dat die rekening op jouw naam staat.

Vervul eerst de formaliteiten vooraleer je van start gaat

Sluit je aan bij een ziekenfonds en sociaal verzekeringsfonds. Van zodra je dat in orde hebt gemaakt, ben je klaar om je btw-status te activeren bij het ondernemingsloket. 

Bekijk of je specifieke vergunningen nodig hebt om te starten

Controleer voordat je naar het Ondernemingsloket gaat of je specifieke vergunningen nodig hebt. Bij je inschrijving moet je namelijk enkele noodzakelijke documenten meebrengen. Denk maar aan: je identiteitskaart, je bankrekeningnummer en de eventuele vergunningen.

Zoek een boekhouder op maat van jouw onderneming

Een goede boekhouder is vaak een investering, maar wel een hele slimme. Laat je omringen door een boekhouder met goede vakkennis en ervaring. Dat zal je later alvast heel wat onnodige uitgaven besparen.  

Ontvang je eigen stappenplan

Klaar om op te starten? Neem dan 2 minuten de tijd om de gratis Starters GPS in te vullen. Zo krijg je een gepersonaliseerd stappenplan voor je concrete opstart. Je ontdekt er welke formaliteiten je moet vervullen en voor welke steunmaatregelen je in aanmerking komt. Daarnaast geven we advies over je sociale zekerheid en aanvullende verzekeringen en ontvang je concrete tips over boekhouding en fiscaliteit.

Ontdek welke formaliteiten jij moet vervullen

Met dank aan onze partners