Starten met een kinderopvang | Online Startersdag

Starten met een kinderopvang

Wim Van Esch

Coördinator Zorg en Kinderopvang bij UNIZO

Je hebt ongeveer een jaar nodig om alles in orde te maken om een opvang te starten. Hoe lang de voorbereidingen exact duren, hangt af van verschillende zaken.

Wim Van Esch van Federatie Kinderopvang

Evelien Louwyck

Adviseur Kinderopvang bij UNIZO

Vele starters Kinderopvang zijn gepassioneerd - en terecht - in het pedagogische en in een goede begeleiding van kinderen en hun ouders. Daarbij kan het belang van een goed ondernemerschap niet onderschat worden.

Evelien Louwyck van Federatie Kinderopvang

Wat je zeker niet mag missen op 16 mei!

 • 10:40
  Klaar om je eerste personeelslid aan te werven? Zo doe je dat!
 • 11:00
  Wat zijn de verschillende financieringsmogelijkheden?
 • 13:00
  Klaar om op te starten? Eerst nog deze formaliteiten vervullen!
 • 14:00
  Je moet starten met boekhouden, waar te beginnen?
 • 15:00
  Het ondernemingsplan en het financieel plan, alles wat je moet weten.

5 tips van Wim en Evelien

Vertrek vanuit je visie

Start steeds met een duidelijke visie. Kies iets waarvoor ouders specifiek naar jou komen, een uniek verkoopargument (USP). Je begint immers altijd zonder subsidies.

Analyseer eerst je omgeving

Maak steeds een omgevingsanalyse. Starten doe je enkel in een omgeving waar nood is aan kinderopvang. Ga na wie je eventuele concullega’s en wie je potentiële klanten zijn.

Werk een financieel plan uit

Start niet zonder duidelijk zicht op een financiële rendabele planning. Maak een goed uitgewerkt plan, dat ook betaalbaar is. Maak gebruik van het Startkompas Kinderopvang.

Zorg ervoor dat je wettelijk in orde bent

Naast de regelgeving van Kind & Gezin moet je met tal van andere wetgeving rekening houden. Denk maar aan de wetgeving i.v.m. voedselveiligheid, arbeidswetgeving, ....

Bekijk al je opties

Snel starten kan via een overname. Maar ook hier moet je planmatig te werk gaan. Zorg dat je voldoende weet over de locatie, denk hierbij aan de bezetting, omzet, .... 

Alle to do’s verzameld op één plek

Als starter dien je aan veel zaken te denken. Het is belangrijk niets uit het oog te verliezen. Neem hiervoor zeker een kijkje op de Starterswijzer van Kind en Gezin. Een overzicht van waar je als starter in de kinderopvang rekening mee houden, vind je terug in de brochure ‘Mijn eigen zaak in de kinderopvang’.

Download de brochure hier

Met dank aan onze partners